ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ ΣΜΙΛΕΥΘΗΚΑ

Χέρια και πνεύμα Ελληνικό την σμίλεψαν, της Μήλου τα αλαβάστρινα νερά την ξέπλυναν, το αιώνιο φως των Κυκλάδων την λεύκανε και το αιγαιοπελαγίτικο αγέρι την αλμύρα πάνω της γλύκανε.

Αρκετά όμως δεν την χαρήκανε εκεί στην ξενιτιά ?

Για χιλιάδες χρόνια τους χάρισε απλόχερα το φως και την ζέστα του Αιγαιοπελαγίτικου ήλιου, το διάφανο γαλάζιο και το αιώνιο λευκό του νησιού της, τους μάγεψε με το πνεύμα και την ομορφιά του πολιτισμού που την γέννησε, μα τώρα, ήρθε η στιγμή κι αυτοί να κάνουν αυτό που πρέπει, αυτό που αρμόζει ανάμεσα σε αδέλφια.

Πατρίδα μας λευκή, ήλιε μας θαλασσινέ, γη μας που η αλμύρα σε λαβώνει και ο ήλιος θρέφει τις πληγές σου, το σώμα αυτό πέρασε δύο αιώνες μακριά σου. Σώμα πλασμένο από τις πέτρες σου και τους γλυκάλμυρους καρπούς σου, μόνο εδώ, κάτω από το φως της Μήλου, η ομορφιά του ξανά θα αναστηθεί.

Ήρθε η ώρα εμείς οι Μήλειοι να την πάρουμε σπίτι της και να την φροντίσουμε σαν να είναι να ζήσει αιώνια κοντά μας κι ας είναι και για λίγο. Για λίγο θα ανασταίνεται κι ύστερα πάλι θα υπομένει.

Έλληνες και Ξένοι τα ιερά μνημεία των πολιτισμών δεν αγοράζονται, ούτε πουλιούνται. Δεν έχουν ιδιοκτήτες και δεσμοφύλακες. Ανήκουν στην γη που τα γέννησε και στον πολιτισμό που τα ανέστησε.

Κατερίνα Τσατσαρώνη

Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου